Kráľovná Alžbeta oslavuje s princom Philipom 65. výročie sobáša

20.11.2012 Celý región

Londýn 20. novembra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip dnes oslavujú 65. výročie sobáša, čím ich manželstvo dosiahlo v dejinách britskej monarchie rekord ako najdlhšie trvajúci kráľovský zväzok.

Kráľovský pár dnešný deň trávi v súkromí v Buckinghamskom paláci po tom, ako v pondelok absolvoval oficiálnu oslavu, informoval dnes hovorca kráľovského dvora.

Výročie pomenované v britskej tradícii po modrom zafíre koliduje s tohoročnými oslavami diamantového jubilea, ktorým si Alžbeta II. pripomína 60. výročie svojej korunovácie.

Princezná Elizabeth sa zoznámila s princom Philipom Gréckym v roku 1934 na svadbe jeho sesternice s princezniným strýkom, vojvodom z Kentu. Elizabethina svadba s plukovníkom Philipom Mountbattenom, vojvodom z Edinburghu, sa konala 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve a bola po rokoch vojny a utrpenia veľmi sledovaným podujatím.

Kráľovná sa stále teší u obyvateľov Británie veľkej popularite, v prieskumoch verejnej mienky ju však v poslednom čase predbieha jej vnuk, princ William, ktorého by väčšina Britov videla na tróne radšej ako jeho otca princa Charlesa.
 
 
 
 

Vyberte región